3D Poker Spelen met iDeal Bij PKR Poker
Na de flop spelen

We gaan kijken naar het moment dat je meer informatie krijgt over je kaarten, na de flop.

..

You’ve got the nuts

Je hebt de nuts

De nuts is de best mogelijke hand op dit moment van het spel, en dat voelt prima!

Inzetten als je de nuts heb is een apart kunst. Het eerste dat je moet bepalen is hoe groot de kans is dat je verslagen zal worden op de turn of de river. Ze zeggen niet voor niets dat je de grootste potten verliest met goede handen. 3 of a kind, zelfs azen, zijn geen zekerheid omdat er altijd een kans is dat iemand anders een fullhouse trekt. En ook bij een aas hoog straat, moet je je altijd afvragen of er niet een flush draw is. Heb je een flush, bestaat er de kans dat iemand een fullhouse maakt of zelfs een straat flush?

Is het antwoord op bovenstaande vragen ja en er is dus een goede kans dat je wordt verlagen, dan kun je het beste een goede grote inzet doen. Een inzet waarmee je mogelijk drawing hands weg jaagt, maar spelers met lagere gemaakte handen, een goed pair of twee pair, erin houdt. Een aas hoge flush kan risico lopen als er een paar op het board komt in de turn. Een fullhouse van lage kaarten is weer risicovol asl er een 3 of a kind op het board komt.

Is het antwoord op de vragen hierboven nee, je kan dus niet verslagen worden of de kans is maar heel klein, dan heb je een ruime keuze in hoe je zal spelen. Met een straight of royal flush ben je vrij zeker dat je zal winnen. Maar 3 of a kind of fullhouse kunnen verslagen worden, bekijk hier zelf in hoever je wil gaan en hoeveel risico je wil nemen. Als je weet dat je een agressive speler aan je tafel hebt, kun je een zwakke bet maken of gaan slow playen. De kans is groot dat je tegenstander als hij zijn minimale hand maakt groot inzet of flink gaat bluffen. Beide gevallen zijn voor jou met de nuts natuurlijk erg fijn.

..

You’ve hit big

Je hit big

Met ‘big’ bedoelen we meer dan een hoog paar. We praten dan over twee paar, 3 of a kind, fullhouse, staat of flush. Krijg je zo’n hand en je hartslag gaat geheid omhoog. Des te meer reden om even rustig adem te halen en goed te kijken wat er werkelijk gebeurd. Normaal zou je proberen zoveel mogelijk chips van je tegenstander te winnen. Onthoud wel dat omdat je een goede hand hit, je niet moet vergeten te verdedigen.

Het eerste dat je moet doen is kijken naar welke handen er misschien gemaakt kunnen worden, of wellicht al zijn gemaakt, die jou hand verslaan. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld.

Jij hebt…

Hole cards: 9 of Diamonds and 9 of Clubs

en op de flop komt…

The flop: 9 of Hearts, 7 of Clubs and 8 of Clubs

Er zijn direct twee dingen duidelijk. Ten eerste heb je zelf een zeer goede hand en ten tweede kan je al verloren hebben van een straat, of die nog krijgen, net als de mogelijke flush met een extra klaveren.

Duidelijk mag dus zijn dat tenzij je de nuts hebt je niet zeker bent van winnen. Het hebben van een goede hand tegen een nog betere hand is een van de vervelendste posities in poker

Er vanuit gaande dat er geen grote bets zijn gemaakt voor jou beurt zijn er, ruim gesproken, drie mogelijke acties die je kan nemen met een hand als deze.

..

Make a huge bet?

Maak een grote bet?

Het maximale inzetten op dit punt in een limiet spel is zinvol omdat je  de meeste chips uit deze hand wil halen. Krijg je een caller dan zal je  op je hoede moeten zijn voor een gemaakte Straat / straight flush draws. Het is in het no-limit spel dat dingen steeds moeilijker worden.

Een te grote inzet (over-bet) is het handelsmerk van de beginnende poker speler – met name in no-limit games. Met alle druk en de onzekerheid waarmee de newbie speelt is de verleiding om een zelfverzekerde grote inzet te doen groot. Maar als je zorgvuldig naar het voorbeeld hierboven kijkt, denk ik dat je het ermee eens dat het verstandig is om uw tijd te nemen voor met zo’n grote inzet te komen.

Een massale inzet (all-in, een veelvoud van de pot of vier tot vijf maal de big blind in een low stakes cash game) loopt op dit punt uit in een van de volgende twee resultaten: 1) iedereen klapt en je neemt een kleine pot in ruil voor het risico dat je loopt met al je chips; 2) je krijgt een caller met een hand die beter is dan jou hand en je voelt een idioot!

..

Slow-play?

Slow-play?

Veel van de spelers willen slow-play en onder de juiste omstandigheden kan het groots betalen. Slow-playing is het opzettelijk verhulling van een zeer sterke hand door geen bet of een kleine bet te maken, in de hoop dat een andere speler een mindere hand maakt en je bets zal callen op de turn en river. Dit is een gevaarlijke techniek. Vooral als u niet beschikt over de nuts zoals in het voorbeeld hierboven, is het regelrecht zelfmoord. Het geeft andere spelers de kans om gratis kaarten te krijgen en hun straat of flush te maken. Krijgt hij zijn hand, dan zal hij groots inzetten en je zult moeten callen omdat je zelf natuurlijk een prima hand hebt. Tot plezier van je tegenstander.

..

Make a considered bet?

Een doordachte bet maken?

Ja, je hebt een grote hand, maar er bestaat het gevaar dat u al geklopt bent door een straat of zal worden verslagen door een flush. Dus, in de veronderstelling dat er geen andere grote inzetten zijn voor u, hoeveel moet je dan inzetten? Wij zouden graag een vast bedrag geven, maar als poker zo was zou het een stuk makkelijker zijn dit spel te spelen. Zoals gewoonlijk komen de beste antwoorden als je precies weet wat de vraag is – Iedere keer wanneer je fiches in het spel zet denk dan aan het volgende: wat wilt u bereiken met uw inzet? In het geval hierboven hebt je  al de helft van die vraag beantwoord door het onderzoeken  van het board en te evalueren wat je hand tegenover die van een potentiële concurrent. Je conclusie: je wilt dat de straight en flush draw uit de hand zonder al te veel chips te verliezen aan iemand die je wellicht al verslagen heeft.
Een goede vuistregel geldt hier – hoewel niet de enige juiste manier om te spelen – is het plaatsen van een weddenschap die het onrendabel zou maken voor iemand op een draw te callen. Een goed begrip van de pot odds is handig in dit soort situaties, hier komen we in een ander bericht op terug, maar voor nu houden we het simpel en zeggen dat je bet maakt van ongeveer de grootte van de pot. Dat is groot genoeg om callen met een flush of straat draw tot een slechte inzet te maken – spelers die toch callen voor een draw spelen tegen de odd’s en zullen op de lange termijn verliezen en dus zorgen voor geld in jou zakken, als je weet hoe je moet spelen met pot odd’s.

Dus je hebt je inzet gedaan en iedereen fold, mooi jij wint deze pot in een gevaarlijke hand.

Of … een call of een verhoging van uw inzet geeft aan dat een speler zijn hand al heeft gemaakt, of op een onrendabele draw zit. Natuurlijk, hij zou ook kunnen bluffen. Erachter komen wat van toepassing is vergt een goede  observatie en een beetje giswerk. Wat je wel weet is dat er slechts twee kaarten komen en het onwaarschijnlijk is dat je hand zich verbeterd (tenzij de board pairs en je een full house krijgt). Als een nog een klaveren komt, of een kaart die kan bijdragen tot een straat, kom je in nog meer gevaar – het uitspelen van deze hand is riskant. Je acties op de turn en river zullen bepaalt worden op je beoordingen van de situatie en de spelers waar je tegen speelt. Houdt goed in gedachte dat de je je hand weg zal moeten gooien na een re-raise of grote bet op de turn.

..

You’re holding an over-pair

Je hebt een overpair

Laten we zeggen dat je een grote pair hebt (zoals pocket 10 of groter) en je hebt een standaard raise gemaakt pre-flop om slechte handen uit de pot te jagen.

Je hebt natuurlijk graag dat je 3 of a kind krijgt, maar dat is onwaarschijnlijk en een goede tweede beste is dat er een board komt zonder over-cards (kaarten hoger is dan uw pair – in het geval van pocket 10’s is dat een J , Q, K en A). In dit geval is de kans groot dat je nu een winnende hand hebt (je grootste zorg is dat een kleinere pocket pair een 3 of a kind gemaakt heeft). Nu zal een je sterke inzet moeten maken (maar niet zo groot dat een tegenstander je leeghaalt met een betere hand) om te zorgen dat er geen kaarten meer komen die hoger zullen zijn dan jou pair. Slow playing is geen optie in deze situatie.

..

You’re holding top pair

Je hebt top pair

Als je top pair flopped, than is het tijd om blij te worden. Je zit op een goede plek.

Het belangrijkste bij het spelen met top pair is het inschatten van de mogelijke gevaren en aan de hand hiervan actie ondernemen. Is er iemand die een flush kan maken, heeft iemand een aas en probeerd hij die te hitten of heeft een tegenstander misschien wel een groter pair in handen? Hoe sterk is jou kicker? Een inzet ter grote van de pot kan de hand voor je winnen of je krijgt een caller, en weet je dat er nog iemand is met een sterke hand.

..

Je hebt twee over-cards

Laten we zeggen dat je met deze kaarten gelimpt hebt…

Hole cards: Queen of Diamonds and King of Diamonds

en de flop brengt dit…

The flop: 2 of Spades, 10 of Diamonds and 8 of Clubs

Je hebt niets gehit op de flop, maar je hand is nog niet dood.

Met overkaarten probeer je altijd meer kaarten zo goedkoop mogelijk, liefst gratis, te krijgen. Normaal zal je zelf hier geen inzet maken, maar een kleine bet van een loose speler is het wel waard te callen. Let wel op dat in een niet verhoogde pot en een flop met weinig hoge kaarten kan het best zijn dat spelers in de blinds of losse spelers toch hun kaarten gehit hebben. In bovenstaand voorbeeld kan de big blind best 8-2 spelen en een zeer mooie hand hebben gehit.

..

You’re holding middle pair

Je hebt middle pair

Het hitten van een middel pair is net een spagaat. Je hebt wel gehit op de flop en het ziet er aardig uit, maar de kans bestaat best dat iemand anders je al verslagen heeft.

Als iemand groot inzet voor je, dan duidt dit vaak op een top pair, tijd om jou hand weg te doen dus. Als er niemand voor jou actie onderneemt, kun je best een kleine bet maken. Dit kan je informatie geven over de kwaliteit van jou hand zonder dat het veel geld kost. En wellicht pak je direct al de pot op. Een hoog paar of beter zal je waarschijnlijk verhogen en je weet dat de kans bestaat dat je verslagen bent. Een call kan aangeven dat iemand op een draw zit (let wel op voor slow play hier) of een top pair met slechte kicker.

..

You’re holding bottom pair

Je hebt bottom pair

Dit is een lastige situatie, je hebt de flop gehit, maar het is niet alles.

Normaal gesproken is het het beste wat je kan hebben hier is dat je een gratis turn te zien krijgt en hoopt dat je een 3 of a kind of twee paar krijgt. Waardoor je hand waarde in eens veel beter wordt. Een raise, eigenlijk een bluff, met deze hand is misschien wel beter als een call. De bluff laat je tegenstanders zien dat je wellicht wat sterks hebt. Met andere woorden, spelen van bottom pairs is een lastige en mogelijk gevaarlijke situatie.

Veel top spelers zeggen dat zij bottem pairs spelen op gevoel. Ze vertrouwen op hun instinct om te laten weten of ze de hand zullen spelen. Heb je weinig zin om geld te riskeren hier of denk je dat je overspeelt word, neem de verstandige beslissing en fold, spaar je geld voor betere situaties.

..

Je hebt een draw

Flop je een open-end straat of een flush draw zorgt dat vaak voor een goed gevoel.

Heb je een grote draw gefloped, zijn er twee mogelijke acties. Beide zijn acceptabel dus kies de methode die het best past bij jou stijl en de tafel waar je speelt.

De eerste optie is om te checken en te hopen dat je een gratis kaart krijgt om je draw te maken. Heb je je hand gehit, dan kan je zelfverzekerd inzetten of verhogen. Dit past meer bij passieve spelers.

Optie twee is agressief zijn en meteen inzetten. Deze stijl zie je steeds vaker, meestal bij flushdraws. De gedachte is dat je wellicht meteen de pot wint en zo niet een hogere pot zal winnen als je je draw maakt. Het nadeel van deze optie is dat als je je hand niet maakt, je best veel geld verliest.

Erg agressive spelers in no-limit zullen draws spelen alsof hij al gemaakt is, zij gaan all-in of maken een zeer grote bet. Dit werkt soms, maar zoals alle erg agressive acties kan het je veel geld kosten.

..

Je aas-hoog mist

OK, je krijgt pre-flop een leuke hand…

Hole cards: Queen of Diamonds and Ace of Diamonds

Je raised 3x de big blind pre-flop en krijgt een caller. De flop komt met…

The flop: 4 of Hearts, 7 of Clubs and 10 of Diamonds

Dit was natuurlijk niet waar we naar zochten. Je zal rekening moeten houden met deze situatie wanneer je aas hoog speelt. Het komt vaker voor dan je denkt. (pre-flop is de kans dat je hit voor de river 50/50)

Wat je vervolgens doet hangt erg af van de situatie aan tafel. Normaal, als je pre-flop raised, ben je alle spelers op een of twee na kwijt. Dit is mooi, want hoe minder spelers hoe kleiner de kans dat iemand anders iets hit. Speel je 1 tegen 1 is de kans groot dat je tegenstander ook gemist heeft.

Het callen van een bet in deze situatie is gevaarlijk en niet aan te raden, hoewel een kleine bet van een loose player de call nog wel waard is. Heeft er niemand voor je ingezet, kan je gewoon lekker ook checken. Wellicht hit je wel op de turn of river, maar..

Het is alleen zo dat de flop hierboven ook je tegenstander niet echt helpt. Tenzij hij een pocket pair speelt, is de kan best groot dat je wint best aanwezig. Dus is er niets mis met een bet hier. Minimaal dezelfde grote als je pre-flop bet. Vergelijk deze inzet met het volgende, jij zegt dat je nog steeds erg sterk staat en vraagt je tegenstander of hij ook nog steeds zeker is van zijn hand. Komen er als antwoord een heleboel fiches op tafel, ben je waarschijnlijk verslagen en moet je folden. Krijg je een call, dan hopen maar voor een goede kaart op de river. Komt die niet, houdt er dan rekening mee dat je je hand weg moet kunnen gooien.

..

Know when to fold ’em

Weet wanneer je moet folden

Aas hoog, en A-K specifiek zijn lastig om weg te leggen. Zelfs als je niet gehit hebt. Onthoudt altijd dat wanneer je mist, je alleen Aas hoog hebt en een klein paartje al wint. Het is correct om deze handen aggressief te spelen, maar voorkom dat je teveel inzet en jezelf commit aan de pot. Begrijp dat als je de flop, turn en river mist je hand bijna niets waard is.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site


Comments are closed.